Media Art Friesland / LUNA Festival (2023)

Media Art Friesland is vooral bekend in Leeuwarden door het LUNA festival, dat jaarlijks verschillende visuele projecten in de binnenstad tentoonstelt.

Media Art Friesland, intern en in overleg liefkozend “MAF” genoemd, had een website waar ze niet tevreden mee waren, om het maar zacht te zeggen. De website was jaren lang verwaarloost, en bezweek onder het gewicht van talloze oude en incompatible plugins. Verschillende page-builders, vertaal- en formulier-plugins vochten om suprematie. Updaten bleek zinloos, en leverde de beheerders meer problemen op dan oplossingen.

De wens was om de visuele editor van WordPress te kunnen gebruiken, samen met een vertaal-systeem en hiërarchie die jarenlang mee kan, met minimaal onderhoud. Andere websites van Leobite gebruiken bijna geen plugins, dus deze ook bijna niet. Geen pagebuilders of formulieren plugin nodig. Voor vertalingen wordt de open-source versie van Polylang gebruikt, met op-maat gemaakte blokken vanuit Leobite.

Het grootste euvel bij deze site was het omzetten van de 250+ berichten, die elk ook nog een vertaling hadden. Al die berichten waren gekoppeld met een andere vertaalplugin (WPML), en hadden inhoud die niet compatible was (Divi). Voor het omzetten hiervan zijn verschillende scripts en renderers gemaakt

Het resultaat mag er zijn. De website is vlot, heeft innovatieve pagina-op-pagina transities, en het schakelen naar een andere taal is snel en intuïtief gedaan.